Siirry suoraan sisältöön
Stage Music » Blogi » Suomalainen oopperalaulaja

Suomalainen oopperalaulaja

Ooppera Suomessa juontaa juurensa vuoteen 1911, kun Aino Ackté ja Edvard Fazer perustivat Kotimaisen oopperan ja esittivät ensimmäisen näytöksensä, mikä merkitsi Suomen Kansallisoopperan syntyä. Oopperatoiminta oli alkanut Suomessa jo 1870-luvulla, mutta silloin toiminta jatkui vain muutaman vuoden. Suomalainen oopperalaulaja alkoi lyödä myös ulkomailla läpi ja ooppera selviytyi Suomessa kasvattaen suosiotaan. Suomalaisia oopperalaulajia kiersi myös ulkomailla. Tänä päivänä tunnetuimpia suomalaisia oopperalaulajia ovat Karita Mattila, Juha Uusitalo, Jyrki Anttila ja Pentti Hietanen.

Suomalainen oopperalaulaja joutui myös rintamalle

1930-luvun loppupuolella kaikki näytti hyvältä. Suomalaisia oopperalaulajia löi läpi ulkomailla ja ulkomailta kävi isoja tähtiä esiintymässä Suomessa. Oopperoissa riitti yleisöä ja maa vaurastui kokoajan lisää, olympialaisetkin tekivät tuloaan. Kuitenkin vuonna 1939 synkkä varjo laskeutui Neuvostoliiton hyökätessä Suomeen vaurioittaen myös oopperataloa. Laulajia sekä tanssijoita joutui rintamalle. Sota päättyi Moskovan rauhan sopimukseen maaliskuussa 1940 ja pian esityksetkin pääsivät jatkumaan. Vuonna 1941 sota kuitenkin jatkui taas vieden jälleen oopperalaisia rintamalle, jossa koottiin jopa kokonainen sinfoniaorkesteri.

Klassiset konsertit elävät vielä tänä päivänäkin usein historian varjossa ja elättävät henkiin säveltäjien teoksia. Klassisella musiikilla voidaan tarkoittaa klassismin musiikkia tai taidemusiikkia. Taidemusiikkia kutsutaan usein puhekielessä klassiseksi musiikiksi aikakaudesta riippumatta. Klassismi puolestaan oli aikakausi, joka sijoittuu suunnilleen aikavälille 1750-1820. Klassismin merkittävimpiä säveltäjiä olivat Mozart, Beethoven ja Haydn.

Ooppera

Ooppera on näyttämötaidetta, jossa yhdistyvät sekä musiikki että näytelmä. Latinaksi ooppera onkin opera, joka on monikko sanasta opus ja tarkoittaa työtä, teosta. Usein oopperassa on sinfoniaorkesteri, mutta laulajat ovat pääosassa. Librettoa, eli oopperan tekstiä, lauletaan tavallisesti kahdella laulutyylillä, resitatiiveilla ja aarioilla. Resitatiivi on eteenpäin vievää puhemaista laulua kun taas aariat ovat lauluja resitatiivien välissä. Oopperaan voi kuulua myös duettoja, tertsettoja, kvartetteja, kuorokohtauksia tai pelkkää orkesterin soittamaa musiikkia esityksen alussa, välissä tai lopussa.

Avainsanat: